Kinder Tuina

In mijn praktijk kun je terecht voor o.a. Tuina Massages Tuina (spreek uit als = twiena) is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM).  Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen elk ziekenhuis heeft dan ook een afdeling voor Tuina en Acupunctuur. Deze behandelingen zijn zowel voor Volwassenen als voor Kinderen.

Wat is nu eigenlijk Kinder Tuina?

Het menselijk lichaam werkt met energie, Qi. Qi beweegt constant en circuleert non-stop. De kwaliteit van onze Qi verandert in ons leven. Als we geboren worden zijn we zeer kwetsbaar. De Qi is dan juist ontwaakt en is nog niet gestabiliseerd. Daarom zijn jonge kinderen zo delicaat.

Bij kinderen zijn verschillende functies nog niet volledig ontwikkelt en de organen moeten zich nog stabiliseren. Het meridiaan systeem is nog in ontwikkeling en de beweging van de Qi is nog niet gestabiliseerd. Daarom wordt er bij kinderen gezegd dat de Qi makkelijk de weg kwijt raakt.

Dit is zeker het geval tot een leeftijd van 3 á 4 jaar. Vanaf het zesde levensjaar begint het systeem de overgang naar het volwassenen systeem.

De eerste fase van het leven is de groei het sterkst en daarvoor is er veel Qi nodig. Zo heb je ook Yin en Yang, kinderen zijn heel yang. Hun Qi is daarom impulsief, snel en onverwacht. Dit wordt ook getoond in hun gezondheid. Ze worden snel ziek, herstellen snel en reageren snel op behandelingen. Wanneer een kind ziek wordt kan je via kleine veranderingen hun energie systeem herstellen.

Via Kinder Tuina kan je een heel groot scala aan problemen behandelen zoals de gewone problemen zoals onrustig slapen, verkoudheden, hoesten, slijmvorming, overgeven, constipatie, koorts, indigestie, maagpijn, allergieën, oorontsteking, astma, atopische eczeem, gedragsproblemen zoals ADHD of ADD.

De reactie tijd op een behandeling is relatief kort, maar om het probleem bij de basis aan te pakken kan de herstel tijd wat langer zijn. Dit is belangrijk omdat dit soort van aanpak later zijn vruchten gaat afwerpen. Een goede doorstroming van Qi zorgt ervoor dat de gezondheid beter gehandhaafd wordt.

Daarom is preventief behandelen ook zo belangrijk. Dit is geen maskerende aanpak, maar als we kunnen voorspellen naar welke ziektebeelden een kind neigt dan kan er veel sneller worden ingegrepen. Gezondheidsproblemen zijn vaak ook combinaties van verschillende factoren waar voeding en het dagelijkse leven van het gezin ook een belangrijke rol speelt.

Soms is het behandelen van ouder nodig om het kind te kunnen helpen. De Qi van een pasgeboren baby is sterk verbonden met de ouders en de Qi van de omgeving. De baby wordt zeker beïnvloed door zijn omgeving, maar het her programmeren van de Qi van de baby kan gedaan worden zodat de baby beter met de invloeden kan omgaan. Dit kan gaan om ziekte die van buiten komt, maar ook toxines van voeding en lucht of van psychische verstoringen die door zorgen van ouders komen. Goed geregelde Qi van een baby kan ook een goede invloed geven op de hele familie zelf.

Belangrijk is ook dat als we kinderen van kleins af aan op deze manier kunnen stimuleren, dat hun zelf genezende kracht veel sterker zal zijn.

Afhankelijk welke klachten er zijn, bestaat de behandeling uit strijk en masseerbewegingen op onderarmen, rug, buik en/of hoofd. Het mooie is dat na de anamnese en de eerste behandeling, de ouders de behandeling dagelijks kunnen uitvoeren bij hun kind. Waardoor er een snel resultaat bereikt kan worden. Hiervoor krijgt u uitleg en een handleiding mee voor de behandeling thuis. Zodat u in korte tijd en relatief lage kosten resultaat zult bereiken.